logo tekst 6     


Postrojenje za proizvodnju sintetičke sode sa najbržim rastom u evropi

-    Lahka soda, teška soda i soda bikarbona, tri osnovne sirovine koje se proizvode u fab¬rici Şişecam Soda Lukavac, koriste se u procesu proizvodnje deterdženta i stakla – Naš cilj je godišnji kapacitet proizvodnje povećati iznad 500 000 tona sode -

 

Dvije godine zaredom, u periodu od 2010. do 2012. godine, Agencija za unapređenje stranih investicija fabrici Şişecam Soda Lukavac dodjeljuje nagradu ‘’Najbolji strani investitor’’, a 2013. godine Fabrika sode se, kao firma koja je zabilježila najveći razvoj, okitila prestižnom nagradom ‘’Srebreni pečat’’. Uz ovo, mnogo je još razloga za razgovor sa Umut Bariş Dönmezom, generalnim direktorom koji je u ovoj firmi od prvog dana privatizacije.

    Već osam godina radim u Şişecamu. Nakon što je putem privatizacije bivša fabrika prešla u vlasništvo Grupacije Şişecam, počeo sam raditi u fabrici Şişecam Soda Lukavac kao izvršni direktor Sektora za ekonomsko-finansijske poslove. Prije pet godina stupio sam na dužnost generalnog direktora Fabrike, a tu dužnost obavljam i danas.

K.I: Fabrika sa istorijom ulazi u Grupaciju Şişecam?

    Fabrika sode koja je izgrađena 1893. godine, spada u red najstarijih industrijskih postrojenja u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom regionu. Do devedesetih godina prošlog vijeka, odnosno do početka rata na ovim prostorima, fabrika je, sa svojim godišnjim kapacitetom proizvodnje od 250 000 tona sode, više bila orijentisana na domaće tržište. Procesom privatizacije koji je uspješno priveden kraju 2006. godine, Fabrika sode Lukavac je postala član Hemijskog ogranka Grupacije Şişecam, te je od početnih 120 hiljada tona, konstantnim ulaganjima dostigla kapacitet godišnje proizvodnje od 450 000 tona sode. SSL nije jedina investicija Sisecam-a u BiH. Također smo  50% vlasnici rudnika kamena krečnjaka Vijenac, kojeg smo preuzeli 2010-te godine. Ukupan trošak investicije je 30 mil. KM. U proteklom periodu od osam godina kako je fabrika postala dijelom grupacije Şişecam konstantno su trajali radovi na modernizaciji pogona s ciljem da se od 2016. godine godišnji proizvodni kapacitet poveća na 500 hiljada tona. Fabrika je jedan od najvažnijih izvoznika u Bosni i Hercegovini i zapošljava 547 radnika. Veći dio sirovina dobavlja se iz domaćih izvora, dok cjelokupna proizvodnja ide u izvoz. Fabrika obezbjeđuje sirovine za važne evropske proizvođače stakla i deterdženata, plasirajući vlastite proizvode u cijeloj Evropi, posebno na tržišta srednje i jugoistočne Evrope.

K.I: Upoznavanje sa procesom proizvodnje u vašoj fabrici?

    U našoj fabrici se proizvodi sintetička soda, a u krugu fabrike nalazi se termoelektrana u kojoj proizvodimo paru i električnu energiju, sirovine koje koristimo u procesu proizvodnje sintetičke sode. Spaljivanjem antracita i kamenog kreča, u krečnim pećima proizvodimo kreč i karbon-dioksid, sirovine koje su nam, također, potrebne u procesu proizvodnje. Isto tako, u procesu proizvodnje sode, u fabrici vršimo i sve ostale hemijske procese kao što su apsorbcija, destilacija, karbonizacija, filtracija, kalcinacija i sl.

 

K.I: Koji je asortiman proizvoda fabrike?

    U fabrici proizvodimo tri osnovne sirovine, a to su: lahka soda, teška soda i soda bikarbona. Lahka i teška soda najčešće se koriste u procesu proizvodnje deterdženta i stakla a jedni od naših najvežih kupaca su Vetropack, Henkel, Procter & Gamble, Osram, Guardian, O-I i dr.. A soda bikarbona je sirovina koja se koristi u raznim proizvodnim procesima, od prehrambene do farmaceutske industrije, ali se, također, koristi i u procesu proizvodnje stočne hrane i prečišćavanju dima iz fabričkih dimnjaka. Posjedujemo sve relevantne certifikate koje tržiste zahtjeva: ISO 9001:2008, 14001:2004, 22000:2005, 18001:2007, HACCP, GMP+, FAMI QS, WCA, HALAL, KOSHER i td.

K.I: Kakvo je izvozno opredjeljenje?

    Izvozimo sve što proizvedemo. Şişecam Soda Lukavac nalazi se uvijek u top 10 izvoznika u Bosni i Hercegovini. Dajemo posebnu dodatnu vrijednost za Bosnu i Hercegovinu, uzimajući u obzir činjenicu da je preko 98% sirovina za proizvodnju sode domaćeg porijekla, a gotovo cijela proizvodnja se plasira u izvoz na tržišta Austrije, Italije, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske te zemlje iz regiona.  Međutim, ponekad prema uputama matičnog odjela za prodaju i marketing, realizujemo i prekomorsku prodaju koristeći hrvatske luke.

K.I: Šta za Vas predstavlja činjenica da ste dio Grupacije Şişecam?

    Pored toga što sam na ličnom planu veoma zadovoljan, izrazito sam ponosan jer sam dio Grupacije Şişecam, koja je pravi primjer uspješne turske industrijske korporacije, i koja se u globalnim okvirima ističe svojim konstantnim ulaganjima, kao i zbog toga što imam priliku dati svoj doprinos u ostvarivanju navedenih uspjeha. Također, Grupacija Şişecam je najbolji primjer koji nam pokazuje da se uspjeh može ostvariti poštujući društvenu sredinu i radnika ne zanemarujući etičke vrijednosti i temeljne postulate čovječnosti.

K.I: Mišljenje o hemijskom sektoru?

    Proizvodnja sode ima izrazitu stratešku važnost jer je jedna od osnovnih sirovina u procesu proizvodnje stakla. Ovaj strateški značaj je još veći ako se uzme u obzir da su izvori sode u svijetu prilično ograničene. Svi proizvođači sintetičke sode u cijelom svijetu u procesu proizvodnje primjenjuju slične metode. Mi, uposlenici fabrıke Şişecam Soda Lukavac, smatramo da je vrlo važno biti drugačiji i povećati svoju održivu profitabilnost u kapitalno-intenzivnoj industriji kao što je to industrija sode.

K.I: Komparativne prednosti?

    Mislim da smo specifični i stvaramo razliku kada je u pitanju logistika. Oko 70% naše proizvodnje biva transportovano u našem aranžmanu. Budući da potrebnim sirovinama snabdijevamo najpoznatije proizvođače stakla i deterdženta u Evropi, u poslu kojim se bavimo vrlo važno je to što vršimo stalnu i neprekidnu isporuku. U fabrici imamo tračnice i jednu transportnu lokomotivu. Paralelno sa povećanjem proizvodnje, u narednom periodu cilj nam je još više ojačati logistiku koristeći u većem intenzitetu transport željezničkim saobraćajem, pa čak i riječnim. Još jedna od naših prednosti je to što posjedujemo fleksibilnost da svoje sisteme možemo prilagoditi kupcima iz razloga što smo fabrika koja je u procesu obnove i novih ulaganja.
K.I: Zasigurno su zacrtani jasni ciljevi?

    Ulaganja ćemo završiti u 2016. godini, te nam je cilj da sa kotlom na ugalj sa fluidiziranim slojem koji ima kapacitet proizvodnje 120 tona pare na sat, osiguramo energetsku produktivnost i stabilnost proizvodnje. Planiramo da od 2016. godine godišnji kapacitet proizvodnje povećamo iznad 500 000 tona sode.

Sisecam slika 2


K.I: Značajan faktor je timski duh?

    Vjerujem da se uspjeh može ostvariti ukoliko svi zaposlenici rade zajedničkim snagama za ostvarenje zajedničkog cilja. Zato je timski duh vrlo važan. U stranoj zemlji timski duh se može izgraditi samo rukovodećom politikom koja je prilagođena lokalnoj kulturi. Zbog toga, da bismo izgradili timski duh i ostvarili zacrtane ciljeve, koristimo motivacijske i upravljačke metode prilagođene kulturi lokalne zajednice.

K.I: Koji su temeljni principi u Vašem poslovnom životu?

    Pored profesionalne etike, radne discipline, otvorenosti za komunikaciju, timskog rada, te otvorenosti za novine i promjene, i izbjegavanje predrasuda predstavlja temeljne postulate našeg poslovanja.

K.I: Kakav je odnos povećanja proizvodnje i ambicioznih spram prirode i okoliša?

    Otvoreno možemo reći da smo 2006. preuzeli jednu ekološku katastrofu Şişecam je po samom dolasku zanemario profitabilnu ekonomsku stranu proizvodnje kaustične sode i istu ugasio zbog izrazito negativnog uticaja na okoliš, a njene pogone pretvorio u magacin gotove robe. Izgrađen je rashladni toranj, na različitim lokacijama su postavljeni sistemi za otprašivanje, elektrofiltere smo u potpunosti stavili u funkciju i zbog svega navedenog kao i drugih poslova koje smo na ovom polju uradili, bez obzira na povećanje proizvodnje, teret zagađenja vodotoka je smanjen za tri puta, a emisija dimnih plinova stavljena u dozvoljeni okvir. Od 2010. godine posjedujemo okolišnu dozvolu i jedna smo od prvih fabrika sa TK koja je ispunila uslove za dobijanje iste. Naše obaveze definisane u ovoj dozvoli redovno pratimo i poštujemo. Nismo stali, naprotiv nastavljamo sa investiranjem u ovu oblast. Planiramo izgradnju potpuno novog kotla kapaciteta 120 t pare/h. Zajedno sa kotlom i najmodernijim elektrofilterskim postrojenjem gradit će se prvi pogon za desulfurizaciju u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način obnovit ćemo veći dio naše termoelektrane, , a emisiju uskladiti ne samo sa lokalnim nego i sa regulativom i standardima EU.  Važno je napomenuti da smo na osnovu podataka koje su objavile „Poslovne Novine“ zauzeli treće mjesto u BiH u kategoriji ulaganja u okoliš.

K.I: Za vjerovati je da u vašoj fabrici ne nedostaje društvenih aktivnosti?

    Jednom godišnje organizujemo manifestaciju pod nazivom ‘’Porodični dan’’, kada se okupe svi zaposlenici sa svojim porodicama. A za novogodišnje praznike organizujemo aktivnosti zabavnog karaktera za djecu naših zaposlenika. Isto tako, sportsku dvoranu koja se nalazi u krugu naše fabrike, stavili smo na raspolaganje školama iz Lukavca. A kada je riječ o projektima društvene odgovornosti, tu nastupamo zajedno sa matičnim organizacijama.

K.I:  Postoji i vizija Grupacije Sisecam za budućnost ?

    Grupacija Şişecam ima viziju da u 2020. godini zauzme mjesto među tri najuspješnije grupacije u polju proizvodnje stakla. Jako nas motiviše jedan ovako ambiciozan projekt. U ime svih zaposlenika fabrike Şişecam Soda Lukavac želio bih naglasiti da smo svjesni dijela odgovornosti koji je na nama, te da sa velikim zadovoljstvom izvršavamo sve svoje obaveze na putu ostvarivanja ovog cilja.