logo tekst 6     

-    Najveći do sada sajam – Više od 300 izlagača iz zemlje i inostranstva – Nevrijeme prekinulo sajam –

Grapos1


Međunarodni sajam poduzetništva i obrta „GRAPOS-EXPO“ u Gračanici, u 2017. godini oborio je sve prethodne rekorde. Na prostoru poslovne zone „Širbegović“ okupio je više od 300 izlagača iz zemlje i svijeta. No, vremenske neprilike nisu dozvolile da se do kraja privedu sve sajamske aktivnosti, da se u potpunosti uživa u vrhunskom sajamskom događaju, u svim predviđenim danima. Nevrijeme je natjeralo organizatore da prekinu sajam iz bezbjedonosnih razloga a sve je ukazivalo na to da će biti najveći do sada i sa najviše pratećih aktivnosti i sadržaja. Iz sigurnosnih razloga i kvarova na hali B, organizatori su odlučili da je najbolje prekinuti sajamsku manifestaciju zaključno sa 20. a ne sa 22. aprilom kako je planirano. “Iako je do sada sve bilo bolje od planiranog, danas smo odlučili da završimo Sajam. Zahvaljujemo se svim izlagačima i posjetiocima na učešću i razumijevanju zbog prekida Sajma”, rekao je Nedžad Nuhanović direktor Sajma. Svečano je bilo i na ceremoniji otvaranja sajma. Nedžad Nuhanović direktor sajma je rekao da i ove godine iz Gračanice šalju poruku da perspektiva i razvoj društva zavisi od sigurnosti privrednog razvoja, ali i da je Gračanica prava adresa za svaki vid saradnje. „Želimo da budemo na fonu privrednog razvoja ovog dijela, ali i cijele države i regiona. Ovaj sajam bi trebao potaknuti brojne privrednike i ulagače da ulažu u Gračanicu, ali i cijelu BiH. Činjenica da su se Sajmu odazvale 324 kompanije, iz drvnog i metalskog sektora, turizma, obrta i građevinarstva, ali i drugih djelatnosti, govori da se Gračanica približava vodećem privrednom sajmu ovog dijela Evrope. Perspektiva i razvoj jednog društva, jedne zemlje ili regiona, ponajprije ovisi o sigurnosti i stabilnosti privrednom razvoju. Ovaj Sajam je potvrda toga“, rekao je Nuhanović. Prema riječima Bege Gutića premijera TK, GRAPOS-EXPO nije samo sajam, već je i mnogo više od toga.
“Za nas i za TK, ovaj Sajam je svojevrstan praznik. Kao Vlada, mi u ovakvim manifestacijama vidimo jasnu priliku i razvojnu komponentu za domaću privredu, ali i svim oni privrednim subjektima koji posluju na području BiH. Nažalost, neki drugi sajmovi koji ni izbliza nemaju ovakvu posjećenost, znatno su bolje pozicionirani u federalnim i državnim budžetima. Nadamo se zato da će ova slika koju danas pošaljemo iz Gračanice biti prepoznata u budućnosti”, dodao je Gutić.
Uspjeli su organizatori da u okviru Sajma održe i panel diskusiju na temu „Poslovno okruženje u funkciji razvoja poduzetništva i malih i srednjih preduzeća“. Na diskusiji je učešće uzela u Vlada Tuzlanskog kantona, a premijer Gutić je istaknuo da će Vlada i dalje raditi na smanjenju regulatornih ograničenja kao i zagovaranju za smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta na različitim nivoima vlasti koji opterećuju rad privrednika.

Grapos2


Kantonalna privredna komora Tuzla je zahvaljujući saradnji Direkcijom sajma i uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona, i ove godine u Gračanici organizovala predstavljanje svojih članica. U tradicionalnoj zajedničkoj sajamskoj postavci pod nazivom "Privreeda TK", predstavljeno je 19 članica: “Fana” d.o.o. Srebrenik, "Piemonte" Tuzla, "Porta Naturae" d.o.o. Srebrenik, Voćni rasadnik doo Srebrenik,  Fabrika deterdženata „Dita“ Tuzla, “Corn Flips” Srebrenik, Turistička agencija “Golden tours” Tuzla, “JKP ”Pannonica” doo Tuzla, “Kreativa marketing” – “Zmaj pivo” Tuzla, Hotel „Tuzla“ Tuzla, „Seif“ doo Kalesija, "City" centar BCC Izvorište Tušanj - “Ajna” voda Tuzla, Tradicionalni obrt „Aronija Okanović“ Tuzla, MKF „Mi Bospo“ Tuzla, "Imel“ Lukavac, „Sparkasse bank“ PJ Tuzla, „Sisecam“ Lukavac, „Finconsult“ Tuzla, "Xella BH" .