logo tekst 6     


-    Rekordni 22. sajam Viroexpo – Izvanredna nova lokacija sajma - “vidimo se nagodinu” na “sajmu sa dušom” -

Viroexpo1


I ove godine je sajam u Virovitici, 22. po redu, i učesnike i posjetioce ostavio bez riječi. Promijenjena je lokacija, postavka je u centru “kraljevskog grada” približena građanima, putnicima namjernicima a i onima koji su tih dana prolazili kroz Viroviticu. Niko nije mogao ne svratiti na sajam jer su ga na to ponovo upućivali i redovi za ulaznice i grad okupan, umiven suncem, veseljem građana, srećom i dobrodušnošću domaćina, zadovoljstvom organizatora. Sve ponovo za najviše ocjene, kako smo i navikli, pa je teško naši i nove riječi. Ove godine, Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede otvorio je predsjednik Hrvatske Andrej Plenković. Uz svo dužno poštovanje predsjedniku Plenkoviću, za nas izlagače, učesnike sajma, posebno nas iz komorskog sistema cijele regije, predsjednik je neko drugi, važniji. Neko drugi za nas i otvara i zatvara ovaj sajam, otvara sva vrata širom, uz već prepoznatljiv osmjeh dobrošlice, dobrote, ujedno profesionalizma, odgovornosti. Predsjednik je Milan Vanđura, direktor, prvi u maloj, odabranoj i vrhunski organizovanoj grupi radnika, baš radnika, HGK Županijska komora Virovitica. E, oni nas dočekuju, smjeste, vode, prate, zbog njih nam je drago doći, predstavljati naše firme članice na vrhunskoj sajamskoj manifestaciji, među tri najbolje u susjeda nam, zbog njih nam je put žao i teško kad se sajam zatvara i kad odlazimo. A volimo doći i svaki put ponovo dolazimo.

  • “Sajam sa dušom”

Sajam je u Virovitici ove godine okupio 587 izlagača iz 27 zemalja. Ma, činilo se na svečanom otvaranju da je isto toliko i zvaničnika, državnika, visokih zvanica, puna ih je bila sala. Svi vole doći u Viroviticu na Viroexpo. Drago nam je i da nas se citira svake godine. Mi rekli, direktor Vanđura prenio i ponavljao a sad je u svom prvom sajamskom obraćanju za našom poštapalicom posegnuo i Igor Andrović direkor sajma. Veli, kako je ovo jedini sajam “sa dušom”. I jeste, i drago nam je da je svake godine te duše sve više. I ministar Tomislav Tolušić, bivši župan Virovitičko-podravske županije, hercegovačkih korijena, reče da je “sajam sa dušom”. Svi sa govornice, svečane, puno topline, bogatog programa otvaranja. I sasvim je razumljivo što svake godine, jedni drugima u hodu, u zagrljaju i pozdravu kažu: “vidimo se nagodinu”!
Već se zna da je Viroexpo sajam koji doprinosi povezivanju privrednih komora, jačanju komorskog sistema. Zna se da daje doprinos razvoju privrede, da daje mogućnost promocije, povezivanja, novih kontakata,  razmjenu iskustva, roba, usluga. Pa da nije tako, zar bi se dešavalo da jedan zemlja po drugi put bude zemlja partner, kao što je ovo godine partnerstvo ponovila Republika Češka. Upriličeni su gospodarski susreti sa gostima iz Češke, direktor Vanđura je organizovao tradicionalno okupljanje predstavnika komorskog sistema u Komori Virovitica na dan otvaranja sajma. Održana su i stručna predavanja namijenjena poduzetnicima i poljoprivrednicima. Govorilo se o zaštiti domaćeg meda, odnosima cijena, sustavu kvalitete i mjerama zaduženosti poslovnog subjekta. Pohvale su organizatorima stizale sa svih strana za organizaciju rekordnog Viroexpa.  Ovogodišnji sajam vidjelo je 28.000 posjetitelja, dobrim dijelom je uticala i lokacija na posjetu.  Otišlo se iz Virovitice izvrsnih dojmova. Organizatori i pokrovitelji sajma i ove godine su bili: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je tvrtka Viroexpo, a ovogodišnji sponzor je HPB.

Viroexpo2

  • “Privreda TK” na sajmu “Viroexpo”

Kantonalna privredna komora Tuzla organizovala je nastup na Viroexpu, tradicionalnom zajednička postavka firmi članica pod nazivom "Privreda TK".Na ovoj vrlo značajnoj sajamskoj manifestaciji predstavili smo slijedeće privredne subjekte, firme članice Komore:
 “Corn Flips” Srebrenik, "Fana" doo Srebrenik, "Golden tours" Tuzla, "Imel" doo Lukavac, "Piemonte" doo Tuzla, "Solana" dd Tuzla, OPG "Veselčić" Špionica, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, “PortaNaturae” doo Srebrenik, “Voćni rasadnik” doo Srebrenik, "Xella BH" Tuzla, Fabrika deterdženata "Dita" Tuzla, Global Ispat Koksna industrija Lukavac, JKP ”Pannonica” doo Tuzla, “Kreativa marketing” – “Zmaj pivo” Tuzla, Hotel „Tuzla“ Tuzla, „Seif“ doo Kalesija, "City" centar BCC Izvorište Tušanj - “Ajna” voda Tuzla, Tradicionalni obrt „Aronija Okanović“ Tuzla.