logo tekst 6     


-    Kompletirano je unutrašnje uređenje fabrike, klaonice, pokrenuta vlastita farma, izgrađen kompletno novi, savremeni objekat, osposobljena firma za sve što je potrebno procesu proizvodnje u mesnoj industriji  - Distribuciju u cijeloj BiH obavlja „Piemonte“ Tuzla – Sve veći asortiman proizvoda – Pregovori sa stranim poslovnim partnerima -

Primaposjeta1

Izuzetan kvalitet, posebne recepture, širok asoritiman, proizvode sa oznakom "Prima VIP" polako ali sigurno "guraju" na police sve većeg broja trgovinskih objekata, iz dana u dan proširuju tržište, osvajaju sve više kupaca. "Mi smo više nego zadovoljni našim prvim koracima u izuzetno zahtjevnoj industriji kakva je mesna. Znamo da u Bosni i Hercegovini kompletan segment mesne industrije ne funkcioniše onako kako bi trebalo, znamo i šta su poteškoće koje bi trebalo u najkraćem roku otkloniti ako bude volje, ali i pored toga, smatramo da je ovo dobar i perspektivan posao", spremno je Kasim Selimović vlasnik MI "Prima VIP" Orašje dočekao delegaciju Kantonalne privedne komore Tuzla predvođenu predsjednikom Nedretom Kikanovićem. "Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo upriličili posjetu jednoj ovakvoj firmi, uređenoj po najsavremenijim evropskim standardima, firmi koja ima perspektivu i zasigurno korača ka blistavoj budućnosti, izrastanju u privrednog giganta, lidera u mesnoj industriji. Tek kada su nam predočeni svi podaci vezani za nastanak firme, organizaciju, kompletan proces proizvodnje pa do konačnog proizvoda, stvorili smo jednu cjelovitu sliku, upoznali se malo bolje sa jednim kompleksnim poslom. Možemo samo čestitati vlasniku na dosada učinjenom i ponuditi u budućnosti svu podršku koju Komora može da pruži, posebno kada je u pitanju promocija svega onoga što se firmi "Prima VIP" radi i proizvodi", izjavio je predsjednik Kikanović.

Primaposjeta2

 

A imalo se šta i vidjeti i čuti. Od farme do gotovog proizvoda, obišli smo sve uz  stručnu pratnju i komentar vlasnika Selimovića koji je hrabro zakoračio u mesnu industriju, odlučno, sa idejama, od prvog dana prevazilazeći brojne potškoće, nepravilnosti i puno toga što je prije za izještaja i zapisnika nekih drugih institucija a ne za komorska glasila. "Radimo puno, postigli smo puno i spremni smo za još više. Dnevno u našoj klaonici možemo pripremiti oko 100 bikova, možemo obraditi oko 20 tona mesa sa kostima. Više od 50% mesa koje koristimo za naše prerađevine dolazi sa naše farme, ostalo nabavljamo iz otkupa od domaćih proizvođača, nešto malo iz uvoza. Garantujemo kvalitetno meso za naše poizvode kojih sada ima sve više na tržištu a i asrotiman je sve veći. Distribuciju u cijeloj BiH naših proizvoda obavlja sestrinska firma "Piemonte" Tuzla pod čijim okriljem je i nastala firma "Prima VIP" Orašje. Ne zadovoljavamo se samo tržištem BiH. U stalnim smo kontaktima, pregovorima, dogovorima, sa partnerima iiz Srbije, razgovara se o izvozu mesa za Rusiju, počeli smo pregovore za izvoz prerađevina u Kuvajt. U Kuvajtu su naši proizvodi prepoznati kao kvalitetni i sigurno je da će dobiti prednost u odnosu na ono što su tamo do sada konzumirali a to su bili uglavnom proizvodi lošeg kvaliteta mesa iz Brazila, Argentine. Imamo viziju, cilj, radimo naporno, ne tražimo nikakvu pomoć, podsticaje, tek, neophodno nam je, kao i cijelokupnoj bh privredi, olakšavanje poslovanje, pojednostavljenje procedura, smanjenje doprinosa a spremni smo nastaviti potpuno zakonski poslovati, doprinosti razvoju i jačanju države, otvarati nova radna mjesta", zaključuje i poručuje Kasim Selimović.

Primaposjeta3


Podsjetimo da je M.I. "PRIMA VIP“  Orašje locirana u Posavskom kantonu koji je ujedno i najveća sirovinska baza u BiH  za proizvodnju hrane. Izgrađena je na parceli  površine  31 000 m2 sa  komletnom infrastrukturom neophodnom za obavljanje registrovane djelatnosti.  U oktobru 2016. godine firmu je kupila kompanija "Piemonte" d.o.o. Tuzla koja u svom vlasništvu ima lanac tgovačkih marketa, distributivnu mrežu koja pokriva cijelu BiH i kompanija koja je prva izvezla značajne količine junećeg mesa za Republiku Tursku u 2015. godini, inače, firma članica Kantonalne privredne komore Tuzla a vlasnik i direktor firme Kasim Selimović je predsjednik Odbora komorskog Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam. Menadžment kompanije  "Piemonte" je u veoma kratkom roku izvršio ozbiljan zahvat renoviranja, izgradnje i usavršavanja kompletne linije klanja, iskoštavanja i nabavku nove opreme za kompletnu preradu suhomesnatih proizvoda. Značajnim finansijkim ulaganjima kompletirano je unutrašnje uređenje fabrike, klaonice, pokrenuta vlastita farma, izgrađen kompletno novi, savremeni objekat, osposobljena firma za sve što je potrebno procesu proizvodnje u mesnoj industriji gdje ciklus proizvodnje  koji počinje klanjem životinje, rasijecanjem i iskoštavanjem mesa, pripremom mesa za preradu, prerada mesa, pečenje ili sušenje proizvoda, vakumiranje i pakovanje, skladištenje i  isporuka gotovih proizvoda.

Primaposjeta4


Čak je u novoizgrađenom dijelu objekta instalirana i savremena oprema za proizvodnju KAVURME namijenjene za Tursko tržište. Trenutni kapaciteti objekta gledano kroz raspoloživu korisnu površinu su preko 6500,00 m2 korisne namjenski uređene  i funkcionalne  površine sa dodatnim pratećim objektima neophodnim za obavljane djelatnosti. Klaonica posjeduje dvije linije klanja: linija za krupnu stoku i linija za sitnu stoku (ovce i  koze). Dnevni kapaciteti klaonice su 150 do 200 grla krupne stoke, rashladni kapaciteti su u mogućnosti uskladištiti preko 300  grla krupne stoke na dnevnoj bazi, dok objekat raspolaže i hladnjačom šokericom (-40) kapaciteta 2 t. a hladnjače za režim -200 C mogu da preuzmu količinu zaleđenog mesa do 200 tona. Tu su i komore za otapanje zamrznuh prizvoda i komore za uskladištavanje gotovih proizvoda kapaciteta 100 t. Objekat posjeduje sve potrebne dozvole za proizvodnju proizvoda za domaće tržište i dozvolu za proizvodnju proizvoda namijenjenih za izvoz, posjeduje HACCAP standard i HALAL standard/certifikat. Najviše aktivnosti oko obezbjeđenja svih standarda i certifikata vodio je suvlasnik Muamer Selimović: "Zadovoljni smo svim učinjenim i drago nam je što smo dobili Halal certifikat čime je potvrđena naša opredjeljenost da radimo kvalitetno i u skladu sa propisima. Mesna industrija posjeduje i HACCP certifikat koji osigurava da je hrana ove kompanije u potpunosti ispravna za upotrebu i da je u svakom procesu obrade urađeno sve u skladu sa propisima. Halal certificiranjem obuhvaćene su mesne prerađevine od junećeg, goveđeg i pilećeg halal mesa, a na ambalaži proizvoda Mesne industrije “Prima Vip” bit će naznačeno da posjeduje Halal certifikat“. U asortimanu se po veoma povoljnim cijenama nalazi niz proizvoda visokog kvaliteta, riječ je o više vrsta parizera, kobasica, hrenovki, blagi i ljuti kuletn kao poslastica, sudžuk, goveđa čajna kobasica, jeger kobasica, specijaliteti goveđi jezik, dimljeni pileći file, bosanski pršut od najkvalitetnijeg mesa. Dakle, puno razloga za posjetiti prodajne objekte "Piemonte", istražiti i izabrati u korpu proizvoda najviše onih sa oznakom "Prima VIP" Orašje.

Primaposjeta5Primaposjeta6

Pripremio: Dino Kalesić