logo tekst 6     


- Predstavljamo nove članice Komore -„Za nas je uvezivanje u komorski sistem je od velikog značaja u smislu podrške, kao i direktan izvor aktuelnih informacija i predstavljanja firme u zemlji i regionu" –


Iako još nije u potpounosti dovršen, novi ubjekat upravo u blizini zgrad Kantonalne privredne komore Tuzla, plijeni pažnju prolaznika. Neobičan, nesvakidašnji a ujedno savremen, reklo bi se čak i futuristički izgled građevine jednostavno privlači poglede i prolaznika pješaka, i učesnika u saobraćaju na sjevernoj magistrali u Tuzli. Srećom, još nismo primjetili da su pogledi, usporavanja da bi se detaljnije pogledao objekat, izazvali saobraćajne nezgode ili prometni zastoj. A kada se pogleda fotografija objekta, sasvim je jasno zašto je to tako....

Wortmann1


Riječ je o novom objektu u Tuzli, jednom u nizu kojem, bez obzira o kakvoj je namjeni riječ, noviteti u oblasti građevinarstva skuhani u kuhinji jedne porodične firme "Wortmann Metal", daju specifičan izgled, već ga svrstavaju u 22. vijek. A sve je počelo u prošlom vijeku kada je u porodici Delić rođena ideja da se pokrene privatni biznis i to pod uslovom da sve što budu radili, rade na najvišem nivou, profesionalno, odgovorno, na najbolji mogući način, prilagođeno zahtjevu poslovnih partnera, drugačije od ostalih. A kako je drugačije i moglo biti kada se sve zakotrljalo, kada je priča počela u Njemačkoj.
"Veliko zadovoljstvo, rekla bih sreću, pričinjava svakom čovjeku nastaviti posao svojog roditelja. Zasigurno je takav osjećaj i kod mene i mog muža jer smo ima tu privilegiju da nastavimo dobro utabanim stazama, kvalitetno određenom pravcu, ka hrabro postavljenom cilju. Naime,  osnivanju naše sadašnje firme koja nosi naziv "Wortmann Metal", prethodilo je 15 godina dugo radno iskustvo u porodičnoj firmi u Njemačkoj. Firma se zvala "Delić Industriemontagen GmbH" i bila je osposobljena za izvođenje krovopokrivačkih i fasaderskih radova, između ostalog, za firmu "Wortmann Industriebau GmbH". I ta je saradnja nastavljena pa je ta njemačka firma učetvovala kao suvlasnik u osnivanju firme "Wortmann-Metal", rekla je za Komorski informator Jasna Delić udata Hodžić koja je vlasnik firme sa svojim mužem Mehmedom Hodžićem. Njih dvoje su u potpunosti preuzeli firmu, prenijeli sav teret na svoja leđa, nastavili sa radom i nastavili odlučno kročiti ka zacrtanom cilju, izgradnji jednog uspješnog poslovnog subjekta, prepoznatljive i kvalitetne firme. Ubrzo je sve došlo na svoje.

Wortmann2


Nastavljen je rad, počelo je širenje aktivnosti, djelatnosti, razvijena je grana izolaterskih radova i sistema ravnih krovova, a u protekle dvije godine se razvila i grana iznajmljivanja dizalica i kranova. Firma koja je u sadašnjem obliku i nazivu osnovana 2004. godine, registrovana je, i na tržištu već prepoznata kao kvalitetna za djelatnost izvođenja građevinskih radova. Već je u cijeloj Bosni i Hercegovini naziv "Wortmann Metal" vezan za izgradnju industrijskih i poslovnih objekata, prepoznatljiv je njihov poslovni "štih" kada su u pitanju krovopokrivački, fasaderski i limarski radovi, sve češće i šorom države za iznajmljivanje modernih i kvalitetnih dizalica i kranova a po povljnim cijenama prilagođenim tržištu, traži se i zove "Wortmann Metal". "Mi smo prilično zadovoljni onim što smo postigli strpljivim i predanim radom. Naš radnici, njih ukupno 61, stalno su u pokretu, ne prestaju odgovarati, i to uspješno, zahtjevima naših kupaca u cijeloj Bosni i Hercegovini te u Srbiji. Zadovoljni su učinjenim i naši partneri a možemo istaći kako nisu krili zadovoljstvo našim radovima oni koji su među najznačajnijim partnerima kao što su Sloboprom d.o.o., Bingo d.o.o., Grafotisak, Violeta, Megamix, Swisslion, JAW Jajce. Izveli smo radove na značajnim objektima, potpisujemo radove na značajnih projektima kao što su Bingo city Centar, TC Emporium Banja Luka, KC Sveti Franjo Tuzla, Grafotisak (Grude, Tuzla, Sarajevo), Hotel Jelena Banja Luka, Brčko, Akva Park Trebinje, Hotel Nar, Hotel Bellevue Trebinje...", ponosno ističe Jasna Hodžić.

Wortmann3

A nije da nije bilo i da nema problema pri poslovanju pa da je sve tek tako jednostavno uraditi. Nije, jer znamo i svjesni smo u kakvom okruženju danas privreda egzistira, kako je teško u Bosni i Hercegovini biti uspješan privrednik, u privratnom biznisu posebno, žena u biznisu možda i najteže. No, nedaćama se odupiru, bez upliva bilo kakve pomoći i bilo kakve vlasti a svjesni su u menadžemntu ove firme, da ima prostora, da vlasti mogu dati konkretniju podršku, koja neće završiti na praznim obećanjima.

Wortmann4

I među rijetkima su koji ne prizivaju pomoć u podsticajima, valjda je to sad najmodernije, nego u konkretnim potezima: "Dobro bi došla pomoć od strane vlada i opština, konkretno firmama koje pozitivno posluju i upošljavaju nove uposlenike a kroz, recimo, osnivanje zavoda za povrede na radu, koji će naplaćivati svoje usluge kao i zavod za zdravstvo, a raditi na preventivnom sprječavanju povreda, te liječenju i preuzimanju troškova, ukoliko do povrede ili smrtnog slučaja dođe, potrebna je veća briga o radnicima. Pi smo privatna firma, nismo tražili niti je bilo kakve pomoći sa strane osim što je u privatnoj inicijativi bilo slučajeva da uposlenici pojedinih banaka, npr. Sparkasse i privatni konsultanti pomažu u apliciranju za dodjelu sredstava za širenje kapaciteta firme, uvodjenje standarda i sl. Nismo tražili novac, mi ga zarađujemo. Puno je prostora gdje se treba osjetiti briga države. Potrebno je aktivnije učešće u rješavanju problema u obavljanju djelatnosti kao što je nepostojanje pomenutog zavoda ili kase za liječenje povreda na radu, pa jačanje kontrole sigurnosti na gradilištu, problem naknade troškova liječenja, penzije, problemi nedostatka kvalificirane radne snage, manjkavost školstva. To sve da se uredi onako kako je u nekim drugim zemljama a što se pokazalo u praksi kao korisno i za privredu i za državu, bile bi najkvalitetnije i konkretne podrške opština i vlada privredi", poručju Jasna Hodžić.

Wortmann5


Kada se ovako razmišlja, potpuno je razumljivo i opredjeljenje u kreiranju planova za budućnost a koje se temlji na daljem razvijanju građevinske djelatnosti, širenju tržišta, nekim većim i smjelijim iskoracima u jačanju grane iznajmljivanja i servisiranja radnih mašina.Tako je došlo i do učlanjenje u Kantonalnu privrednu komoru Tuzla: "Nama je potrebna jedna ovakva institucija i bilo bi dobro da je komorski sistem u cijeloj Bosni i Hercegovini usklađen, podređen privrednicima i uređen ovako kako je u Komori Tuzla. Za nas je uvezivanje u komorski sistem je od velikog značaja u smislu podrške, kao i direktan izvor aktuelnih informacija i predstavljanja firme u zemlji i regionu", zaključuje razgovoro za Komorski informator, Jasna Hodžić vlasnica firme "Wortmann Metal". za očekivati je da će i ova firma ubrzo postati sastavni dio sajamske postavke koju Komora Tuzla organizuje u zemlji i inostranstvu pod nazivom "Privreda TK". Imajući u vidu da je želja vlasnika firme proširenje poslovanja u Srbiji, za očekivati je da će predstavnici firme  "Wortmann Metal" biti dio "Privrede TK" na Kantonalnom privrednom komorom Tuzla već na prvom sajmu u Srbiji. Pokušat ćemo za našu novu članicu, obezbijediti kontakte i poslovne partnere već na sajmu "Zdravo – domaće – prirodno” 29. i 30. septembra u Zaječaru.

Wortmann6

Pripremio: Dino Kalesić