logo tekst 6     

Iz "Komorskog informatora"...

ODRŽAN 15. MEĐUNARODNI EKOLOŠKI SAJAM EKOBIS 2017


U kompleksu sportske dvorane Luke u Bihaću je održan 15. Međunarodni ekološki sajam "EKOBIS 2017”. Ovogodišnji EKOBIS svečano je otvorio Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH u prisustvu Huseina Rošića, premijera USK-a, Davora Župe predsjedavajućeg GV Bihać, Seada Delića, direktora Agencije za vodni sliv rijeke Save i Nihada Šušnjara, generalnog sekretara Privredne komore USK-a. Tema ovogodišnja sajamske manifestacije bila je voda, odnosno njen sveukupni prirodni, biološki, ekonomski i ekološki značaj za grad Bihać i Unsko-sanski kanton ali i za cijelu BiH. Sajam je ove godine organiziran na 3000 m2 prostora i na oko 5000 m2 otvorenog prostora. Prisutno je bilo  više od 250 izlagača na više od 130 štandova što je za oko 30% više izlagača nego prethodne godine. Generalni sekretar Privredne Komore USK, Nihad Šušnjar na ceremoniji otvorenja, kazao je da ova manifestacije uspješno traje već 14 godina, a za svoj cilj ima promociju i tržišnu valorizaciju proizvoda i usluga koji doprinose realizaciji ciljeva održivog razvoja.
"Razlog zašto je ovogodišnja tema voda, jeste što se upravo ove godine završava generacijski projekt, odnosno uspostava postrojenja za odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda u gradu Bihaću, koji ima veliki značaj za grad. Zajedno s našim partnerima, ministarstvima i Agencijom za vodno područje rijeke Save organizirali smo i prvu izložbu 16 punionica vode iz BiH, u okviru koje će se na jednom mjestu predstaviti svi naši proizvođači, a siguran sam da će se na kraju sajam donijeti i dobri zaključci na koji način pojačati značaj korištenja domaćeg proizvoda, posebno vode", kazao je Šušnjar.

PrivredaTK1str1


Svoju podršku EKOBIS-u dale su regionalne i područne komora iz zemlje. Marko Šantić, predsjednik privredne komora FBiH iskazao je veliko zadovoljstvo što komorski sistem sve više prepoznaje kvalitet sajmova kao što je ovaj, u kojima se daje značaj očuvanju ekologije i zaštite životne sredine. Na sajmu je kao i do sada, predstavljena i privreda Tuzlanskog kantona u zajedničkoj postavci Kantonalne privredne komore Tuzla, sa dvadesetak učesnika, koji svake godine prepoznaju značaj bihaćkog sajma. U prethodnim manifestacijama na sajmu se predstavilo više od 2.600 izlagača iz skoro 30 zemalja, a sajam je posjetilo preko 2000 posjetitelja. Podjednak interes za učešćem bio je od strane domaćih, ali i stranih izlagača. Značajni događaji sajma su radionice za djecu, ali i natjecanje u Eko kvizu uz veliku pomoć Unskih smaragda, udruženja koje okuplja entuzijaste i zaljubljenike u prirodu i radi na podizanju ekološke svijesti. Ovogodišnji sajam EKOBIS istaknuo je vodu kao neprocjenjivo blago, potencirajući važnost zaštite ovog prirodnog resursa za sadašnje i buduće generacije, a nedavnim puštanjem u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću, Unsko-sanski kanton je dokazao da ozbiljno pristupa zaštiti prirode i očuvanju biološke raznolikosti, ne samo u slivu Une već i šire. Sastavni dio ovogodišnje sajamske manifestacije u Bihaću bila je i sada već redovna zajednička izložbena postavka pod nazivom "Privreda TK" a koju za svoje članice organizuje Kantonalna privredna komora Tuzla a uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

PrivredaTK1str2

6. SAJAM "ZDRAVO-DOMAĆE-PRIRODNO" U ZAJEČARU

Privredna komora Srbije Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga i Grad Zaječar, organizovali su 6. međunarodni sajam „Zdravo–domaće–prirodno“, 3. sajam finansiranјa i  2. sajam turizma. Sajam je posljednjih dana septembra održan, kao i prošle godine, na gradskom trgu u Zaječaru. Sajam „Zdravo domaće prirodno“ se šestu godinu u nizu održava sa ciljem promocije tradicionalnih, domaćih proizvoda  i prava je prilika za širenje tržišta prirodnih proizvoda, povećanje proizvodnje i plasmana, ali i za razmjenu znanja i iskustava.

PrivredaTK1str3


6. Međunarodni sajam „Zdravo-domaće-prirodno“ počeo je nastupom članova Centra za tradicionalnu umjetnost „Koreni“ iz Zaječara, a nakon toga prisutnima su se obratili Dejan Tošić v.d. predsjednik Regionalne privredne komore Zaječar, Vesna Stanković – gradski vijećnik, Episkop timočki gospodin Ilarion a u ime privrednika iz Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju je govorio Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla. Svečanom otvaranju sajma prisustvovale su brojne zvanice, izlagači, posjetioci i prijatelji sajma. „Danas na jednom mestu u Zaječaru imamo brojne i raznovrsne proizvode, čuvene vojvođanske kulene, razne vrste slanih i slatkih pita uvijača, ajvar i zimnicu, visokokvalitena vina, čajeve, rakije i med, a tu je i naš najpoznatiji brend „Zaječarsko pivo“ i još mnogo raznovrsnih i kvalitetnih proizvoda iz gotovo svih krajeva Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Bugarske. Svi su tu: od najmanjih individualnih poljoprivrednih gazdinstava pa do najvećih kao što su Fabrika poljoprivrednih mašina „Agromehanika“ Boljevac i Fiatov program preduzeća Nikom iz Kragujevca. Ovdje su i najveće banke i osiguravajuće kuće koje posluju u Srbiji, kao i turističke organizacije, počev od našeg regiona, pa do ostalih iz cijele Srbije i okruženja“, istakao je Dejan Tošić v.d. predsjednik Regionalne privredne komore Zaječar. Na kraju se još jednom zahvalio Gradu Zaječaru, gradonačelniku Bošku Ničiću, Opštini Kladovo i TO Kladovo na ustupljenim štandovima, horu „Lavirint“, Centru za tradicionalne umjetnosti „Koreni“ i svima izlagačima na podršci svih ovih godina. „Grad se uključio i podržao realizaciju ovakve manifestacije, koja polako prerasta u brend grada Zaječara. Potrudili smo se da omogućimo da se ovaj sajam nastavi i ima kontinuitet. Ovo je sjajna promocija tradicionalnih domaćih proizvoda, kao i turističih potencijala i kulturnog bogatstva našeg kraja, a prije svega, bogatstva druženja i iskustava koje ovaj sajam pruža, kako izlagačima, tako i posjetiocima. Grad Zaječar će uvijek podržati ovakve manifestacije koje nam svima vraćaju osmijeh na lice“ istakla je Vesna Stanković, član Gradskog vijeća grada Zaječara. Posjećenost sajmova je i ove godine bila velika i premašila očekivanja organizatora.Jedan od najvažnijih ciljeva sajma turizma bio je predstavljanje turističkih potencijala, prirodnih resursa, kulturnog bogatstva i turističkih destinacija sa raznovrsnim sadržajima.

PrivredaTK1str4

ODRŽAN 24 GENERALNI BOSANSKOHERCEGOVAČKI SAJAM „ZEPS“ U ZENICI

Generalni bosanskohercegovački sajam ZEPS, 24. po redu, i 14. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal održani su u Zenici. Svečanom otvaranju su prisustvovali predstavnici najviših nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, privrednici i izlagači. Ovogodišnji ZEPS otvorio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr Denis Zvizdić koji je istakao kako je sajam odraz dosljednosti da BiH ostane na mapi povećanja bh ekonomije i povezivanja kompanija i privrednika. Na ovogodišnjem privrednom sajmu u Zenici svoje proizvode, djelatnosti, usluge je izložilo, predstavilo 587 izlagača iz 26 zemalja svijeta. Među brojnim izlagačima, na sajmu je predstavljena i privreda Tuzlanskog kantona u okviru zajedničke postavke privrede koju je realizovala Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona. Na zajedničkom štandu Komore predstavilo se pedeset poslovnih subjekata iz našeg kantona, uglavnom malih i srednjih preduzeća, koja inače čine osnovu za budući privredni razvoj i značajni su poslodavci u našem kantonu. Predstavljene su firme iz prehrambene, hemijske, građevinske, plastične, drvne industrije ali i iz trgovine, turizma, ugostiteljstva i obrazovanja. Postavku su posjetili i ministri iz Vlade TK, Srđan Mićanović ministar za industriju, energetiku i rudarstvo i Osman Puška ministar za razvoj i poduzetništvo, koji su zajedno sa Nedretom Kikanovićem predsjednikom Komore održali press konferenciju i prisutnim medijima predstavili privredu Tuzlanskog kantona, njene potencijale i razvojne pravce. Zajednički izložbeni prostor "Privreda TK" posjetili su brojni gosti, funkcioneri, privrednici. zabilježene su posjete Fadila Novalića premijera Federacije BiH, Brune Bojića dopredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH, Mirsada Jašarspahića predsjednika Privredne komore Federacije, predsjednika nekoliko kantonalnih privrednih komora, komora iz regije, a tema svih susreta je bila stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i pretpostavki za privredni razvoj Tuzlanskog kantona.

PrivredaTK1str5


U Bihaću, Zaječaru i Zenici su svoje usluge, djelatnosti i proizvode, ponudile, predstavile i poromovisale slijedeće firme sa područja Tuzlanskog kantona, članice Komore:
“Fana” d.o.o. Srebrenik, "Solana" d.d. Tuzla, "PortaNaturae" d.o.o. Srebrenik, Fabrika deterdženata „Dita“ Tuzla, Turistička agencija “Golden tours” Tuzla, “JKP ”Pannonica” doo Tuzla, “Kreativa marketing” Tuzla, Turistička agencija “BNS” Srebrenik, Turistička zajednica TK, Turistička agencija “HIT tours” Tuzla, Hotel „Tuzla“ Tuzla, "City" centar BCC Izvorište Tušanj - “Ajna” voda Tuzla, “Atiker” doo Živinice, “Corn Flips” Srebrenik, “Širbegović” Gračanica, "Sicon Sas" Tuzla, ”GiKiL” doo Lukavac, “Propak” Tuzla, OPG „Veselčić" Špionica, “Sparkasse” Bank, "Kobens" doo Živinice, "Senex" doo Čelić, "Pavić Komrec" doo Tuzla, “Izazov” Kalesija, “Tehno-Beton” doo Gračanica, ”Seif” doo Kalesija, Tradicionalni obrt ”Aronija Okanović” Tuzla, Voćni rasadnik doo Srebrenik, "Piemonte" Tuzla, „Borplastika Eko“ Tuzla, "Imel" doo Lukavac, "Xella BH" d.o.o. Tuzla, “Eko život” Tuzla, "Annoa" Tuzla, ”TQM” doo Lukavac, MI ”Prima VIP” Orašje, “Wortmann Metal” doo Tinja, “FINra” Tuzla, “Lerim” Lukavac, “Destilerija Nadarević” doo Tuzla, “Mlin Nezić” doo Gradačac, “M Gratex” doo Gradačac, Grupacija pčelara TK, Grupacija gljivara TK, "RPC Superfos Balkan" Gračanica, "Cosmos commerc" Tuzla, "Lupo Group" Bijeljina predstavništvo Tuzla, "Prima Sofa" Kalesija.

PrivredaTK1str6