logo tekst 6     


Nadzorni odbor kompanije Solana d.d. Tuzla imenovao je novu Upravu društva sa direktorom Bakirom Smailagićem na čelu. Nova Uprava najavljuje jačanje liderske pozicije najvećeg proizvođača soli u regiji, povećanje efikasnosti poslovanja, kao i nove investicije u cilju novih zapošljavanja i proširenja kapaciteta.  

BakirS


"Solana d.d. Tuzla je u svojoj 133 godine dugoj povijesti bila i ostala sinonim za kvalitet. Spoj tradicije i kvaliteta promaknuo je Solanu u istinskog lidera kada je u pitanju proizvodnja i prodaja soli kako na domaćem tržištu, tako i u regionu. Zadatak nove Uprave je svakako zadržati kvalitet, povećati efikasnost poslovanja i razvijati nove proizvode na bazi soli. Dugoročno ćemo planirati investicije kojima ćemo povećati proizvodne kapacitete Solane. Sve ovo Solani će omogućiti dugoračan prosperitet,  očuvanje vodeće pozicije na tržištu i mogućnost upošljavanja novih zaposlenika. Moram istaći da su naša najveća vrijednost zaposlenici, te ogromno znanje i iskustvo koje u Solani generiramo od 1885. godine. Također, naše poslovanje ćemo razvijati kroz samostalni razvoj kompanije i transparentan odnos s poslovnim partnerima i lokalnom zajednicom", izjavio je Bakir Smailagić novoimenovani direktor kompanije Solana d.d. Tuzla. So se na ovim prostorima oduvijek proizvodila, i Tuzla je grad soli u kojem eksploatacija ovog za život neophodnog sastojka prema povijesnim činjenicama datira unazad 2500 godina. Solana d.d. Tuzla je jedna od najstarijih kompanija u Bosni i Hercegovini i naša najstarija prehrambena industrija. Proces proizvodnje soli se odvija po principu tzv. “zatvorenog kruga”, čime je postignuta apsolutna zaštita od mogućih vanjskih uticaja i onečišćenja. So se eksploatira iz izvora slane vode koji se posebnim slanovodom doprema  direktno u fabriku, prerađuje i pakuje bez dodira ljudske ruke ili drugih vanjskih uticaja. Sa idelanim omjerom zdravih sastojaka, Tuzlanska so se nalazi u mnogim proizvodima domaćim i inozemnim, a njen najpoznatiji brand je pakovanje 1 kg. kao neizostavni dio svakog domaćinstva u Bosni i Hercegovini sa kojom je Solana neprikosnoveni lider na domaćem tržištu. Osim Tuzlanske soli tu su još i Dijetalna so, Tabletirana so, Nitritna so, kao i Industrijska varena nejodirana so, zatim, Do – do začini, i Destilovana voda. Solana d.d. Tuzla svoje proizvode izvozi u zemlje regije i EU.   
Solana posjeduje i posluje u skladu sa integrisanim sistemom upravljanja. Implementirani standardi kvalitete ISO 9001:2015, ISO 22000:2005, HACCP, Kosher i Halal, jasno definišu sljedivost u proizvodnji soli. Bakir Smailagić rođen je 1972. godine u Tuzli. Iza sebe ima veliko iskustvo u obavljanju rukovodećih dužnosti u kompanijama kao što su Mlin i pekara Ljubače, Klas d.d. Sarajevo, Konzum d.d. Sarajevo, te Velpro d.d. Sarajevo, CPA d.o.o. Tojšići. Diplomirani je ekonomista, a dodatna znanja i vještine sticao je u okviru programa edukacije Unilever company, Sarajevo. Na mjesto direktora kompanije Solana d.d. Tuzla imenovan je 18. decembra 2017. godine.