Vlada FBiH je utvrdila i u Parlament uputila dvije dopune Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama. Predložena rješenja odnose se na Čitluk i Široki Brijeg, piše Večernji list BiH.

sjednica vlade

  • Raste broj oboljelih

Prva se odnosi na izdvajanje iz sadašnjeg naselja Mostarskog Cerna u općini Čitluk, a druga na izdvajanje iz sadašnjeg naselja Briga u Širokom Brijegu gdje se, na zahtjev mještana, formira nova mjesna zajednica. Ministri su prihvatila i izvješće o izvršenju financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015., uključujući i izvješće financijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za prošlu godinu na koji otpada 98 posto sredstava Fonda. Usluge Federalnog fonda solidarnosti u 2015. koristilo je više od 24.000 pacijenata s područja FBiH od kojih je mnogima bilo nužno liječenje u inozemstvu. Analizom je uočljiv trend rasta oboljelih od malignih bolesti kojih je u FBiH, prema posljednjim podacima, oko 11.500. Pred ministrima se našla i informacija o obvezama FBiH koje su proistekle iz članstva u Vijeću Europe, uključujući i izvješće Moneyvala o stanju u BiH u pogledu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma. Konstatirano je kako je BiH plodno tlo za pranje novca i terorizma. Ovakvu tvrdnju, objašnjava federalni ministar pravosuđa Mato Jozić, temelje na činjenici da u BiH postoji 21.000 nevladinih organizacija i udruga koje su registrirane na različitim razinama vlasti i čiji rad, protok i način trošenja novca nitko ne nadzire. "U cilju sprečavanja pranja novca i finaniranja terorizma prihvatili smo inicijativu o uspostavi softvera s jedinstvenim registrom podataka o svim nevladinim organizacijama i udrugama. Uvodi se nadzor radi sprečavanja svih nezakonitih aktivnosti", kazao je ministar Jozić.

  • Kontrola rada udruga

Bitan korak je priprema i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o udrugama i fondacijama. Taj posao je u potpunosti završen i Ministarstvo pravosuđa će uskoro ovaj zakon dostaviti Vladi. Prema pokazateljima koje je iznio premijer Fadil Novalić, NVO sektor u BiH je samo u 2014. na raspolaganju imao oko 500 milijuna KM. "U toj 21.000 organizacija i udruga nema zaposlenih. Nemaju ni ID broj niti je moguće pratiti s kojih razina vlasti povlače novac. Smatram kako je broj nevladinih organizacija prevelik. Primjerice, u BiH je oko 51.000 obrtnika", kazao je Novalić. Na uređenju NVO sektora u BiH ništa se nije radilo od 2002. kada je donesen Zakon o udrugama. Uvođenje reda u ovoj oblasti sigurno će izazvati veliki otpor. No, jedini je to način eliminiranja sumnji da se preko NVO-a pere novac i financira terorizam, koje je iznio Moneyval.

Večernji List