logo tekst 6     

 

Tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike sredstava informisanja organizovan je u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

Press NG KPKTZ

Nedret Kikanović predsjednik Komore rezimirao je privredna kretanja na području Tuzlanskog kantona u toku 2023. godine naglasivši da je protekla godina za privrednike bila teška, te su projekcije da će se isti trend zadržati i u 2024. godini. Istakao je niz aktivnosti koje su poduzimane u Komori, iznio predviđanja za 2024. godinu a posebno se zahvalio svim medijima u Tuzli, Tuzlanskom kantona i Bosni i Hercegovini na, više nego korektnom odnosu, redovnom praćenju svih aktivnosti u Komori i pravovremenom izvještavanju javnosti. Sve uz želju da se dobra i kvalitetna saradnja, nastavi i u narednom periodu.

Prema podacima za period januar - septembar 2023. godine, došlo je do pada obima industrijske proizvodnje u Tuzlanskom kantonu za 3% u odnosu na isti period 2022. godine. Rast industrijske proizvodnje je ostvaren u kategorijama intermedijarnih proizvoda 1,8%, kapitalnih proizvoda 3,7% i trajnih proizvoda za široku potrošnju 51,3% dok je došlo do pada proizvodnje energije 13,2% i netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,8%. Ukupni izvoz iz Tuzlanskog kantona za devet mjeseci 2023.godine iznosio je 1.954,1 milion KM što je za 4,2% manje u odnosu na nominalnu vrijednost izvoza u istom periodu 2022. godine. U istom periodu ostvaren je uvoz u vrijednosti od 2.155,5 miliona KM, što je pad nominalne vrijednosti uvoza od 5,9% u odnosu na isti period prošle godine. Ostvaren je vanjskotrgovinski deficit od 201,45 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom je 90,6%. Najveći izvoz je u hemijskoj i metaloprerađivačkoj industriji, a najvažniji vanjskotrgovinsi partneri su Austrija i Njemačka , predočeno je medijima.
Kako je istakao predsjednik Kikanović a prema podacima koje objavljuje Porezna uprava Federacije BiH, u periodu januar-septembar 2023. godine, u Tuzlanskom kantonu je naplaćeno javnih prihoda u iznosu od 933.492.791 KM što je 15,22% ili 123.313.378 KM više u odnosu na isti period 2022. godine. Sa ovim iznosom naplate, Tuzlanski kanton je drugi u učešću u ukupnoj naplati javnih prihoda u Federaciji BiH, odmah nakon Kantona Sarajevo, sa učešćem od 17,1%.

Press NG KPKTZ1

"Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH u Tuzlanskom kantonu je 30.9.2023. godine, po prebivalištu zaposlenika, bilo 104.433 zaposlenih. Prema podacima Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, u septembru 2023. godine, na evidenciji je bilo prijavljeno 65.409 nezaposlenih osoba, od čega je 42.872 ili 65,5% žena. U strukturi nezaposlenih je 42.695 (65,7%) stručnih i 22.714 (34,3%) nestručnih osoba. Prema starosnoj strukturi, 37.790 (57,7%) nezaposlenih je starije od 40 godina, od čega je 61% žena. Najviše nezaposlenih na evidencijama Službe za zapošljavanje je prodavača, ekonomskih tehničara i diplomiranih ekonomista. Prosječna neto plata u Tuzlanskom kantonu u septembru 2023. je iznosla 1.155 KM što je ispod prosjeka Federacije BiH. U odnosu na kantonalni prosjek iz 2022. godine, neto plaća je veća za 13%. Najviše prosječne neto plate su u sektoru proizvodnje i opskrbe el.energijom (1.920 KM), dok su najniže prosječne neto plate u ugostiteljstvu i hotelijerstvu (830 KM)", rezimirao je predsjednik Kikanović proteklu godinu u podacima nadležnih službi. U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla značajan broj aktivnosti obilježio je 2023. godinu. "Od prvog dana smo krenuli u realizaciju svega predviđenog Programom i Planom rada Komore a to se prvenstveno odnosi na rad sa našim članicama kroz 13 granskih udruženja koja djeluju u Komori. Održano je niz sjednica odbora komorskih udruženja na kojima je analizirana aktuelna problematika, upućeno nekoliko inicijativa prema organima vlasti i relevantnim institucijama, radilo se na jačanju veza sa Vladom TK i gradskim, odnosno općinskim upravama. Redovno su održavane sjednice Upravnog, nadzornog odbora Komore kao i Skupštine Komore gdje su analizirani a onda i usvajani izvještaji za prethodnu godinu te planovi i programi rada za 2023. godinu. Nastavljene je saradnja sa kantonalnim institucijama, školama, Univerzitetom kroz razne sastanke, seminare, predavanja. Imali smo u ovoj godini i jednu posjetu premijera Halilagića i puno je tema pokrenuto u razgovoru predstavnika firmi članica Komore sa premijerom i ministrima u Vlade Tuzlanskog kantona. Unaprjeđenje poslovnog ambijenta i razvojni pravci Tuzlanskog kantona bila je tema je sastanka premijera i njegovih saradnika, sa predstavnicima većeg broja istaknutih kompanija, privrednika i poslodavaca, predstavnika firmi članica Kantonalne privredne komore Tuzla. Poduzeto je niz aktivnosti i sastanaka sa predstavnicima Univerziteta Tuzla i njemačkog GiZ-a, vezano za dva velika i značajna projekta koji trebaju biti realizovani u 2024. godini", rečeno je.
Bilježi se u 2023. godini niz posjeta visokih zvaničnika kao što su predstavnici Ambasade Austrije s kojima se razgovaralo o unaprjeđenju obrazovnog sistema. "Ugostili smo i ekonomskog savjetnika Ambasade Češke Republike u BiH. Razgovaralo se o realnim pretpostavkama za kvalitetniju saradnju. U posjeti Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla boravio je Vladimir Džaja, novi predsjednik HGK Županijska komora Vukovar. Razgovarano je o mogućnostima unaprjeđenja saradnje komora koje već od ranije imaju izuzetno dobru međukomorsku saradnju. Jačali smo saradnju sa drugim kantonalnim komorama iz koje su izlazili i susreti sa premijerima tih kantona, dogovori o zajedničkim projektima, planovi za saradnju i jačanje komorskog sistema", rekao je Kikanović.

U toku 2023. godine ostvareni su kontakti kako bi se stvorili temelji za održavanje uzvratnih susreta predstavnika firmi članica Komore i privrednika okupljenih u Privrednu komoru Novi Sad i Privrednu komoru Beograd. Aktivnost koja je posebno izazvala pažnju, i privrednika i medija, vezana je za prekograničnu, međukomorsku saradnju. Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijska komora Osijek, organizovala je susrete privrednika sa područja Tuzlanskog kantona i Osječko-baranjske županije. O B2B suretima se razgovarali i prilikom posjete Regionalnoj privrednoj komori Sremska Mitrovica. Sve su to aktivnosti i sastanci nakon perioda u kojem su zbog Pandemije korona virusa zaustavljeni brojni kontakti i zamrznuti odnosi u brojnim sferama pa tako i u međukomorskim. Postavljen je zadatak da se povežemu privredniki, organizuju B2B susreti, što i jeste komorski posao.

Sajamske aktivnosti za 2023. godinu otvorene su učešćem na 44. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu gdje je i ove godine zabilježen zapažen nastup sa zajedničkom postavkom koju organizuje Kantonalna privredna komora Tuzla pod nazivom „Privreda TK". "Nakon nekoliko godina pauze, a zahvaljujući izuzetno dobrim, međukomorskim odnosima sa HGK Županijska komora Osijek, Komora Tuzla se vratila na Osječki sajam, organizovala nastup svojih članica na 29. osječkom proljetnom sajmu i 23. obrtničkom sajmu u Osijeku. Nakon toga nastavili smo tradiciju nastupa na međunarodnom sajmu građevinarstva "SEEBBE", u Beogradu na Beogradskom sajmu. Sastavni dio smo već godinama i međunarodnog sajma turizma i ekologije ''LIST'' Lukavac. Nakon pauze zbog godišnjih odmora, tradicionalno je prva sajamska aktivnosti u Gradačcu a onda smo niz nastavili sajmovima u Modriči, Gračanici, Tešnju. Ponovo nakon višegodišnje pauze, bili smo prisutni i na 50. jubilarnom sajmu namještaja Ambienta u Zagrebu a zahvaljujući izuzeto dobroj saradnji sa Zagrebačkim velesajmom. I opet nakon višegodišnje pauze, predstavili smo naše članice i firme ne samo iz Tuzlanskog kantona nego i cijele BiH na sajmu namještaja u Beogradu. Zapažen je nastup i ove godine bio na sajmu privrede u Sarajevu a za kraj sajamskih aktivnosti, po prvi put smo nastupil na sajmu Etno hrane i pića u Beogradu a sve to zahvaljujući izgrađenim odnosima sa menadžmentima sajma Skenderija i Beogradskog sajma", zaključio je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

 Prilog RTV 7 Tuzla: