logo tekst 6     


- Komoru posjetili predstavnici grupacije privrednika “Funduš Gornješleski” (Fundusz Górnośląski) -

Poljska1

U okviru posjete privredne delegacije iz Poljske, grupacije privrednika “Funduš Gornješleski”, Tuzli i Tuzlanskom kantonu, upriličena je i posjeta Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. Uvažene goste iz Poljske predvođene njihovim poslovnim partnerom Borisom Milićem direktorom i vlasnikom preduzeća "Rifamm" doo Lukavac, primio je u prvu posjetu predsjednik Komore Nedret Kikanović sa saradnicima. Bila je ovo prilika da se uvaženim gostima približe pojedinosti vezane za privrednu strukturu Tuzlanskog kantona, da se predoče ključni privredni sektori, privredni potencijali. Razgovaralo se i o vanjskotrgovinskoj saradnji sa Poljskom.
"Veliko nam je zadovoljstvo primiti u posjetu Komori Bartolomeja Babušku predsjednika poljske privredne grupacije i njegove saradnike. Prezentovali smo uvaženim gostima privredu, privredna kretanja na području Tuzlanskog kantona, otvorili smo i teme o mogućnostima saradnje u narednom periodu. Razgovarali smo o tome kako unaprijediti saradnju i podići je na nivo koji realno zadovoljava obje strane a smatramo da za to postoji veliki prostor. Našim gostima smo predočili stanje u našoj privredi te podatke o razmjeni sa Poljskom. U toku prošle godine smo izvezli u Poljsku 62 miliona KM uglavnom robe iz oblasti hemijske, drvne i industrije plastičnih proizvoda. Istovremeno, uvezli smo 84 miliona KM stakla, mašina, kotlova, namještaja. Pojasnili smo da je Tuzlanski kanton i energetski centar, da postoje mogućnosti za razmjenu u metalnoj industriji, industriji plastike, tekstila i namještaja i brojnim drugim granama", rekao je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Poljska2

Kako su istakli gosti iz Poljske, već postoje određene privredne saradnje na području Tuzlanskog kantona i grupacije privrednika “Funduš Gornješleski”. Upravo temeljem zadovoljstva dosadašnjim učinkom te spoznajama o realnim mogućnostima i kvalitetu privrede Tuzlanskog kantona, stava su da je potrebno tu saradnju unaprijediti, podići na viši nivo i otvoriti nove tokove poslovanja. "Mi imamo bogata iskustva i povlačimo izuzetno velika sredstva iz EU fondova. Imamo tradiciju, iskustvo, infrastrukturu, znanje i bilo bi dobro da zajednički sve to koristimo i nastavimo sa povlačenjem sredstava iz fondova koji nam se nude. Da zajednički napravimo i realizujemo projekte, na obostrano zadovoljstvo. S tim u vezi bih predložio da se posvetimo konkretnim zadacima, da počnemo pripremu B2B susreta koji će omogućiti privrednicima nove kontakte, saradnju i kvalitetnije poslovne iskorake. Smatramo da je potrebno što prije organizovati susret privrednika grupacije “Funduš Gornješleski” i privrednika sa područja Tuzlanskog kantona, ili kod nas u Katowicama ili ovdje u Tuzli. Sagledali smo stanje, dobili smo konkretne i korisne informacije i smatamo da postoje realne pretpostavke za povećanje i izvoza i uvoza", konkretan je bio Bartolomej Babuška (Bartłomiej Babuśka) predsjednik poljske privredne grupacije “Funduš Gornješleski” (Fundusz Górnośląski).
"Naša misija i jeste da povezujemo privrednike raznih regija sa privrednicima i firmama koje su članice Kantonalne privredne komore Tuzla. Smatram da je dobar prijedlog da se organizuju B2B susreti, da treba ubrzano raditi na realizaciji tog prijedloga i da je neophodno napraviti kvalitetnu pripremu kako bi susreti bili korisni za privrednike na obje strane i u bliskoj budućnosti rezultirali kvalitetnom saradnjom", zaključio je predsjednik Kikanović.