logo tekst 6     


Kantonalna privredna komora Tuzla poziva Vas na jednodnevni seminar na temu:

„Nova pravila porijekla, nova carinska tarifa i novosti u EU, EFTA i CEFTA zoni za privrednike iz BiH“

koji će biti održana u srijedu 15. maja sa početkom u 9,30 sati
u velikoj sali Komore (III sprat), Trg slobode bb, Tuzla.

cefta efta

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje EU-BIH, EFTA zemlje i Zajednički odbor Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006) donijeli su odluke i ažurirali pravila preferencijalnog porijekla roba u Sporazumima o slobodnoj trgovini sa Bosnom i Hercegovinom uključujući uz postojeća pravila porijekla PEM Konvencije i nova "prelazna pravila porijekla" koja će se u 2024. godini primjenjivati na slobodnom izboru, a od 1. januara 2025. godine obavezno i isključivo.

Novim prelaznim pravilima je omogućeno u trgovini između potpisnica sporazuma o slobodnoj trgovini primjena:

1. Povrata ili oslobađanja od carine (na sve vrste roba, osim tekstila i tekstilnih proizvoda), odnosno ukidanje NoDrawBack restrikcije prilikom uvoza sirovina na unutrašnju obradu,
2. Pune kumulacije porijekla u regionu EU, EFTA i CEFTA
3. Jednostavnijeg i fleksibilnijeg korištenja Liste potrebnih obrada na materijalima bez porijekla pri čemu su pravila prilagođena ekonomskoj realnosti.

PREDAVAČ: Jusić Nermin, magistar ekonomije, šef Grupe za tarifu, vrijednost i porijeklo robe u Upravi za indirektno-neizravno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, Odsjek za carinske poslove.

SEMINAR JE NAMIJENJEN: Privrednim subjektima proizvođačima i trgovcima u izvozu i uvozu robe, špediterima, prevoznicima i posrednicima u vanjskotrgovinskom prometu, ostalim licima koja se bave uvozom i izvozom roba i usluga, proizvođačima i obrtnicima, vlasnicima preduzeća i direktorima, pravnicima i pravnim zastupnicima, ekonomistima, računovodstvenim radnicima, knjigovođama, revizorima i svim onima koji učestvuju u carinskom poslovanju bez obzira da li uvoze ili izvoze robu.

KOTIZACIJA:

• za članice KPKTZ: 117,00 KM (2., 3.,..n-ti učesnik 88 KM)
• za ostale polaznike: 175,00 KM (2.,3.,...n-ti učesnik 117 KM)

U cijenu je uračunat i PDV.

Popunjenu prijavu za Seminar sa dokazom o uplati kotizacije na račun broj: 132-100-0299210088 kod NLB banke d.d., potrebno je dostaviti prije održavanja Seminara, a najkasnije do 13.5.2024. godine, putem e-maila, na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

P R I J A V A