logo tekst 6     

- "Poboljšanje kvalitete učenja temeljenog na radu kroz jačanje uloge koordinatora praktične nastave i privrednih subjekta" - - Saradnja Kantaonalne privredne komore Tuzla i austrijske Agencije za obrazovanje i internacionalizaciju OeAD - Regionalnog ureda OeAD-a u Sarajevu -

OeADSto1

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održan je okrugli stol na temu "Poboljšanje kvalitete učenja temeljenog na radu kroz jačanje uloge koordinatora praktične nastave i privrednih subjekta". Velikom broju privrednika sa područja Tuzlanskog kantona, predstavnika srednjih škola na početku skupa obratili su se Viktorija Kuzmits i Ivona Čelebičić predstavnice austrijske Agencije za obrazovanje i internacionalizaciju OeAD - Regionalnog ureda OeAD-a u Sarajevu i upoznavale učesnike sastanka sa realizacijom projekta unapređivanje kvaliteta stručnog obrazovanja kroz jačanje uloge organizatora praktične nastave.
"Mi radimo projekat koji se zove Unaprjeđenje osiguranja kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja kroz jačanje uloge koordinatora praktične nastave. Cilj ovog okruglog stola je da dobijemo povratnu informaciju iz kompanija šta im treba od škola, kako bismo mogli napraviti ono najbolje za naše učenike. Napraviti perspektivu kroz srednje stručno obazovanje u skladu sa potrebama tržišta rada. Želimo učenicima obezbijediti najbolje uslove, stvoriti prespektivu, stvoriti kvalificiranu radnu snagu za kompanije", izjavila je izaslanica Kuzmits. O značaju teme koju obrađuje okrugli sto govorili su Nedret Kikanović predsjednik Kanotnalne privredne komore Tuzla i Asim Bojić predstavnik Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. Primjere dobre prakse pri realizaciji praktične nastave u privrednim subjektima na području TK iznijeli su predstavnici srednih škola i privrednih subjekata a temeljem već uspostvaljene i uspješne saradnje sa Agencijom OeAD. "Želim se zahvaliti Agenciji OeAD koja je prepoznala u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla partnera u ovom značajnom projektu koji ćemo u narednom periodu raditi za privredu TK u smislu da unaprijedimo srednje stručno obrazovanje uz rad, ono što je sigurno u ovom momentu potreba privrede i veliki interes. Okrugli sto je napravljan kako bi dobili smjernice i pravce gdje trebamo djelovati i zajedno sa našim Ministarstvom, privrednicima, institucijama i međunarodnim organizacijama da unaprijedimo ovaj sistem obrazovanja u Tuzlanskom kantonu", rekao je predsjednik Kikanović. Na skupu su podijeljena iskustva privrednih subjekata u saradnji sa školama pri realizaciji praktične nastave a govorilo se i o ulozi koordinatora praktične nastave i mentora u poboljšanju kvaliteta realizacije praktične nastave u preduzećima na području TK. Kako je istaknuto na skupu u Komori, Poslovni subjekti u Bosni i Hercegovini sve češće se susreću sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage, stoga potraga za odgovarajućom stručnom radnom snagom dobija sve veći značaj. Mlade osobe, s druge strane, imaju manje interesa za zanimanja u stručnim školama i češće se odlučuju za gimnazije i tehničke škole, a nakon toga za studiranje i visoko obrazovanje. Stoga je veoma značajno da poslovni subjekti kvalitetnom praktičnom nastavom u sklopu stručnog obrazovanja privuku mlade i da tako postanu atraktivno radno mjesto za njih.

OeADSto2

Institut za zavarivanje Tuzla u saradnji sa Mašinskom školom Tuzla nastoji osigurati učenicima kvalitetno praktično usavršavanje kako bi bili konkurentniji na tržištu rada. "Svjedoci smo trenda odlaska mladih sa ovih prostora. Mi se saradnjom sa Mašinskom školom trudimo učenicima ponuditi obrazovanje, praksu, znanje, vještine koje će moći razvijati, unaprijediti kroz rad i u konačnici unovčiti a koji će ih zadržati na prostoru BiH. Svi smo pogođeni odlivom kadrova i u situaciji smo u kojoj nedostaju svi kadrovi i srednje i visoke stručne spreme", izjavio je Namik Đibrić tehnički direktor Instituta za zavarivanje Tuzla. Učesnici okruglog stola su upoznati sa mogućnostima organizacije praktične nastave kod poslovnih subjekta, kao i partnerske saradnje sa srednjim stručnim i tehničkim školama.